Het derde artikel in mijn promotieonderzoek gaat over de vertaling en validering van de Australische vragenlijsten over de zelfverzekerdheid en uitkomstverwachting van verpleegkundigen in evidence-based practice.

Achtergrond Evidence-based practice (EBP) is cruciaal voor passende, effectieve en betaalbare zorg. Ondanks EBP-onderwijs beperken barrières zoals lage zelfverzekerdheid en uitkomstverwachting de betrokkenheid van verpleegkundigen bij EBP. Betrouwbare schalen zijn essentieel om interventies te evalueren die gericht zijn op het verbeteren van zelfredzaamheid en uitkomstverwachting bij EBP. De Engelse Self-efficacy en Outcome Expectancy in EBP-schalen zijn beschikbaar.
Doelstelling De vertaling, constructvaliditeit en interne consistentie van de Nederlandse zelfredzaamheids- en uitkomstverwachting in EBP-schalen beschrijven.
Methode De schalen werden vertaald, getest op begrijpelijkheid en volledigheid en vervolgens afgenomen bij Nederlandse verpleegkundigen en verpleegkundestudenten.
Resultaten Proefafnames bevestigden de begrijpelijkheid, volledigheid en relevantie van de items. Confirmatieve factoranalyse (CFA) (n = 769) testte een tweede-orde model voor de Self-efficacy-schaal (Comparative Fit Index (CFI) = 0,96, Tucker-Lewis Index (TLI) = 0,95, Root Mean Square Error of Approximation (RMSEA) = 0,06, Standardized Root Mean Residual (SRMR) = 0,04) en een enkelvoudig-factormodel voor de Outcome Expectancy Scale (CFI = 0,99, TLI = 0,99, RMSEA = 0,06, SRMR = 0,01). Chi-kwadraattests bleven significant. Hypothesetests bevestigden de constructvaliditeit van de Self-efficacy (r = 0,77) en Outcome Expectancy Scale (r = 0,74). Beide schalen vertoonden een hoge interne consistentie met McDonald’s Omega en Cronbach’s Alpha-waarden boven 0,95.
Discussie Beide schalen zijn theoretische solide en hebben positieve fit-indices. Significante chi-kwadraattests en hoge correlaties tussen gewogen en ongewogen scores ondersteunen het gebruik van ongewogen scores boven het gebruik van het geschatte model om gewogen scores te berekenen.
Conclusies Constructvaliditeit en interne consistentie van de Dutch Self-efficacy en Outcome Expectancy in EBP Scales zijn goed. Toekomstig onderzoek zou prioriteit moeten geven aan responsiviteit en test-retestbetrouwbaarheid.
Dit meetinstrument werd ook gebruikt in een studie naar ervaren steun voor EBP en de zelfverzekerdheid en uitkomstverwachting van verpleegkundigen: Ervaren steun voor EBP van belang voor verpleegkundigen.